Samen muziek maken

Muziek maken of luisteren heeft een positief effect op het welzijn van ouderen. Dankzij de kwaliteitsgelden zijn de muziekactiviteiten vergroot.

‘Cliënten worden rustig en genieten’

Aletta Roozen, hoofd activiteitenbegeleiding regio Purmerend: “We hebben een activiteitenbegeleider aangetrokken met muziek als expertise en een conservatoriumachtergrond om in groepsverband en individueel meer met muziek te doen. Voor de cliënten met lichamelijke beperkingen in Zorgcirkel Molentocht is een meezingkoor opgericht. Het tempo en de hoogte van de muziek worden aan de groep aangepast. Ook hebben we een extra begeleider ingezet tijdens onze wekelijkse pop/rock-avond. Hierdoor kunnen we de cliënten nog meer stimuleren om mee te bewegen met de muziek. In locatie Novawhere is er meer aandacht voor klassieke muziek. Samen luisteren en discussiëren over de betekenis, dat vinden de cliënten prettig. Daarnaast hebben we ook meer ruimte om op individuele behoeften in te spelen. Zo zingen we één-op-één met enkele cliënten en spelen we samen piano. Muziek heeft een therapeutische werking. Mensen worden rustig en genieten ervan.”

Inspelen op behoeften

In Alkmaar speelt muziektherapeut Sabine Kirsten samen met de activiteitenbegeleiders in op de behoeften van de cliënten in Zorgcirkel Westerhout.

Enkele memorabele gebeurtenissen:

"De muziekactiviteit in een groep stimuleerde deze dame om voor het eerst sinds zij hier woont piano te gaan spelen. Herinneringen kwamen terug aan de lessen die zij en haar zussen kregen van meneer Kuiper." 

"Met deze dame heb ik vanmorgen gezongen en voorzichtig getrommeld. 'Ik kan dit!' zei ze stralend. Het gaf energie en plezier!"

"Vanmorgen zong ik samen met een mevrouw liederen uit de bundel van de Jehova's getuigen. We spraken over haar geloof en ze was heel gelukkig vandaag voor God te hebben gezongen."

Sabine Kirsten, muziektherapeut

Jong ontmoet oud

In de zomer bezochten de peuters van kinderdagverblijf Picobello een aantal keer de cliënten van de afdeling psychogeriatrische zorg Platanenhof in Zorgcirkel Westerhout in Alkmaar. In het kader van het project ‘Jong ontmoet oud’ zijn vele bekende liedjes gezongen, werd geklapt, op instrumenten gespeeld en werden spelletjes gedaan. “Stralende gezichten bij de bewoners als ze de kinderen zien”, aldus activiteitenbegeleider Sharon Cijs.

Ik heb een vraag

Hoe kunnen wij u helpen?
Onderwerp is verplicht!
Onderwerp is verplicht!
Vraag is verplicht!
Hoe kunnen wij u bereiken?
Voornaam is verplicht!
Achternaam is verplicht!
Telefoonnummer is verplicht!
Geldig e-mailadres is verplicht!