VIG_Ramon in het Veld_06.jpg

Hoe we samen de zorg waarborgen

26 januari 2022

Ongeveer een jaar geleden, toen we middenin een lockdown zaten en er veel coronabesmettingen waren in Nederland, werd binnen De Zorgcirkel het team zorgcontinuïteit opgericht. Dit team moest er voor zorgen dat ook bij het zwartste coronascenario de zorg aan cliënten kon worden gewaarborgd. Hoe? Met de inzet van álle Zorgcirkel medewerkers.

Gouden greep
In februari 2021 zijn in een aantal weken tijd ongeveer 90 medewerkers, die normaal gesproken geen zorgfunctie hebben, getraind om bij een noodsituatie te kunnen ondersteunen bij de dagelijkse zorg voor cliënten: aankleden, wassen, toiletgang enzovoort. Op dat moment was de inzet van deze groep medewerkers uiteindelijk niet nodig maar een jaar later blijkt deze actie alsnog een gouden greep.

Druk op roosters
Nu de coronabesmettingen in heel Nederland pieken zien we ook onder medewerkers binnen De Zorgcirkel een hoog verzuim door corona. En hoewel het gelukkig in de meeste gevallen niet ernstig is maakt de uitval en de verplichte quarantaine het wel lastig om de roosters voor sommige locaties of thuiszorgteams rond te krijgen. Het protocol voor zorgcontinuïteit lag nu gelukkig al klaar om uitgevoerd te worden.

Collegialiteit
De afgelopen weken hebben tientallen niet-zorgmedewerkers ondersteuning geboden op locaties: vooral als huiskamer assistent en bij dagelijkse zorg. Gediplomeerde zorgmedewerkers kunnen zich daardoor volledig concentreren op de meer verpleegtechnische handelingen. Deze collegialiteit wordt door iedereen zeer gewaardeerd en het biedt nieuwe ervaringen, ontmoetingen en perspectieven.

Genieten
HR adviseur Anne de Valk sprong in op locatie Westerhout in Alkmaar: “Ik heb aan den lijve ervaren hoe het is om een hele dag in beschermende kleding te werken, best pittig. Toen ik ’s avonds een ronde deed om cliënten te helpen met het uittrekken van steunkousen en hun onderbenen inwreef met crème vond ik het geweldig om te zien hoe mensen daar van kunnen genieten. Ik vond het een heel waardevolle ervaring.“

Samen
Thomas Bonsen is zorgmanager in De Keern. Een aantal weken geleden stond het water hen aan de lippen door veel besmettingen onder cliënten en uitval van medewerkers: “Op het moment dat je behoorlijk in de knel zit ben je zo blij dat er collega’s bij komen die iets uit handen kunnen nemen. Al is het een ontbijtje maken of toch even helpen bij die bewoner die met twee personen verzorgd moet worden. Alle hulp is op dat moment welkom. En dan is het nog fijner om te zien, dat die collega’s van andere locaties komen of uit het ondersteuningslint. Dan doe je het echt samen en voel je je zo gesteund!”

Koffie zetten en broodjes smeren
Ook Louis Jong, normaal gesproken werkzaam als recruiter bij De Zorgcirkel, sprong in op locatie Molentocht als huiskamer-assistent: “Ik heb flink wat broodjes gesmeerd, tafels afgeruimd, thee ingeschonken en koffie gezet. Maar ik heb ook wat extra aandacht kunnen geven aan de bewoners, iets waar de overbezette zorgmedewerkers op dat moment niet zoveel tijd voor hadden."

Louis Jong.png