Ergotherapie

Ondersteuning bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen

Als gevolg van een beperking door ziekte of ouderdom kunt u zelf problemen ondervinden in de uitvoering van dagelijkse handelingen. Maar ook voor mantelzorgers is het handig om te weten hoe bepaalde handelingen makkelijker of veiliger uitgevoerd kunnen worden. 

Het mogelijk maken om mee te doen aan activiteiten in de eigen omgeving en om dagelijkse activiteiten te kunnen uitvoeren, dat is het vakgebied van de ergotherapie.

Zelfstandigheid behouden

Dagelijks zijn er veel handelingen en activiteiten die u uitvoert. Maar wat gebeurt er als deze uitvoeringen niet meer zo vanzelfsprekend gaan? Of als u moeite heeft uw aandacht erbij te houden of zich te concentreren? Ergotherapie kan u helpen om activiteiten die voor u betekenisvol zijn naar uw eigen tevredenheid uit te voeren. Zo blijft u zo lang mogelijk zelfstandig.

Onze ergotherapeuten geven advies over:
• persoonlijke verzorging
• huishoudelijke taken zoals koken
• mobiliteit binnens- en buitenshuis
• onderhouden van sociale contacten
• alle overige handelingen die u dagelijks uitvoert
   en voor u betekenisvol zijn.

De ergotherapeut zal samen met u inventariseren waarin u beperkingen ondervindt en wat uw behoeften en mogelijkheden zijn. Samen gaan we op zoek naar een gepaste oplossing. U kunt denken aan het oefenen van een activiteit of het aanleren van een nieuwe manier van handelen. Ook het uitzoeken en aanvragen van een hulpmiddel, voorziening of aanpassing van de woning kan een oplossing zijn.

Ook voor mantelzorgers

Ook mantelzorgers kunnen problemen ondervinden bij het verzorgen van een partner, familielid of vriend. Bijvoorbeeld bij het eten, verplaatsen of samen naar buiten gaan. De ergotherapeut kan mantelzorgers adviseren over hoe zij op een veilige en prettige manier ondersteuning kunnen bieden.

Over onze therapeuten

De therapeuten werken samen met verschillende betrokken professionals zoals de (huis)arts, (wijk)verpleging, (thuis)zorg, casemanager en behandelaren. Daarnaast zijn wij aangesloten bij ParkinsonNet. Wij zijn gespecialiseerd in handtherapie, valpreventie, COPD, cognitieve revalidatie therapie (CRT) na een beroerte en voor advies bij (leren bij) dementie (EDOMAH). Informeer over samenwerkingen in uw regio. Zie onder voor de specialisaties van de ergotherapeuten in de regio.  

Ergotherapie aanvragen?

Uw huisarts of specialist verwijst u naar de ergotherapeut, maar u kunt ook zonder verwijzing terecht; dit noemen we ‘directe toegankelijkheid’. U heeft recht op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar vanuit het basispakket van uw ziektekostenverzekeraar (behoudens het verplichte eigen risico). Ook uw mantelzorger kan vanuit het basispakket gebruik maken van ergotherapie. Afhankelijk van uw aanvullende polis heeft u recht op meer uren.

Contactgegevens

Wilt u meer informatie over ergotherapie? Neem dan contact met ons op.
T: 088 55 99 100 
E: afsprakenbureau@zorgcirkel.com

Quotes

'De ergotherapeut heeft mij geholpen een manier te vinden zodat ik weer zelf kan douchen. Hierdoor is niet alleen mijn zelfstandigheid gegroeid, maar ook mijn zelfvertrouwen!'

'Doordat ik mijn arm niet goed kon gebruiken, deed ik heel lang over aan- en uitkleden. Dat maakte me vaak driftig. Samen met de ergotherapeut heb ik veel geoefend. Ook kreeg ik een video met arm- en handoefeningen. Het is hard werken, maar ik ga langzaam vooruit. Met aanvullende hulp van mijn fysiotherapeut kan ik nu al veel meer dan eerst.'

Ik heb een vraag

Hoe kunnen wij u helpen?
Onderwerp is verplicht!
Onderwerp is verplicht!
Vraag is verplicht!
Hoe kunnen wij u bereiken?
Voornaam is verplicht!
Achternaam is verplicht!
Telefoonnummer is verplicht!
Geldig e-mailadres is verplicht!