Ergotherapie

Als dagelijkse handelingen niet meer vanzelfsprekend zijn

Als gevolg van een beperking door ziekte of ouderdom kunt u zelf problemen ondervinden in de uitvoering van dagelijkse handelingen. Maar ook voor mantelzorgers is het handig om te weten hoe bepaalde handelingen makkelijker of veiliger uitgevoerd kunnen worden.

Zelfstandigheid behouden

Dagelijks zijn er veel handelingen en activiteiten die u uitvoert. Maar wat gebeurt er als deze uitvoeringen niet meer zo vanzelfsprekend gaan? Of als u moeite heeft uw aandacht erbij te houden of zich te concentreren? Ergotherapie kan u helpen om activiteiten die voor u betekenisvol zijn naar uw eigen tevredenheid uit te voeren. Zo blijft u zo lang mogelijk zelfstandig.

Onze ergotherapeuten geven advies bij:
• persoonlijke verzorging
• huishoudelijke taken zoals koken
• mobiliteit binnens- en buitenshuis
• onderhouden van sociale contacten
• alle overige handelingen die u dagelijks uitvoert
   en voor u betekenisvol zijn.

De ergotherapeut zal samen met u inventariseren waarin u beperkingen ondervindt en wat uw behoeften en mogelijkheden zijn. Samen gaan we op zoek naar een gepaste oplossing. U kunt denken aan het oefenen van een activiteit of het aanleren van een nieuwe manier van handelen. Ook het uitzoeken en aanvragen van een hulpmiddel, voorziening of aanpassing van de woning kan een oplossing zijn.

Ook voor mantelzorgers

Ook mantelzorgers kunnen problemen ondervinden bij het verzorgen van een partner, familielid of vriend. Bijvoorbeeld bij het eten, verplaatsen of samen naar buiten gaan. De ergotherapeut kan mantelzorgers adviseren over hoe zij op een veilige en prettige manier ondersteuning kunnen bieden.

Samenwerkingspartners

De therapeuten werken samen met verschillende betrokken professionals zoals de (huis)arts, (wijk)verpleging, (thuis)zorg, casemanager en behandelaren. Daarnaast zijn wij aangesloten bij ParkinsonNet. Wij zijn gespecialiseerd in handtherapie, valpreventie, COPD, cognitieve revalidatie therapie (CRT) na een beroerte en voor advies bij (leren met) dementie (EDOMAH).

Ergotherapie aanvragen?

Uw huisarts of specialist verwijst u naar de ergotherapeut, maar u kunt ook zonder verwijzing terecht; dit noemen we ‘directe toegankelijkheid’. U heeft recht op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar vanuit het basispakket van uw ziektekostenverzekeraar (behoudens het verplichte eigen risico). Ook uw mantelzorger kan vanuit het basispakket gebruik maken van ergotherapie. Afhankelijk van uw aanvullende polis heeft u recht op meer uren.

Contactgegevens

Wilt u meer informatie over ergotherapie? Neem dan contact met ons op.
T: 088 55 99 100 
E: afsprakenbureau@zorgcirkel.com

Ik heb een vraag

Hoe kunnen wij jou helpen?
Hoe kunnen wij jou bereiken?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply..