Het Buitenhuis: een uitzonderlijk uit- en thuisgevoel

Op de nationale dag van de mantelzorg 10 november kreeg De Zorgcirkel officieel de sleutel van Het Buitenhuis. Het is het eerste respijthuis binnen Zaanstreek Waterland met professionele logeerzorg en dagactiviteiten. In januari ’22 kunnen de eerste gasten terecht. Naast Het Buitenhuis biedt De Zorgcirkel in de regio Alkmaar ook respijtzorg in Respijthuis Alkmaar

Het Buitenhuis wordt dé plek waar mantelzorgers, af en toe, met een gerust hart, de zorg uit handen kunnen geven. We bieden een warme, gastvrije en landelijke omgeving waar aandacht is voor vakantiegevoel en waar onze gasten ook de verzorging krijgen die ze thuis gewend zijn. Een uit- en thuisgevoel! 

 

Anton en Marjan

Sinds zijn herseninfarct twee jaar geleden en beginnende dementie, heeft Anton (67 jaar) door de dag heen ondersteuning nodig. Zijn vrouw Marjan is zijn steun en toeverlaat. Anton: “Marjan is inmiddels zo wat een volleerd zorgmedewerker, maar noem haar geen mantelzorger hoor”, grapt Anton, “wat zij normaal vindt, vind ik bijzonder.” Anton en Marjan zijn heel blij dat zij nog samen thuis kunnen wonen, maar ze hebben weinig eigen tijd meer. Ze realiseren zich beiden dat het belangrijk is er precies op tijd even uit te gaan. Wat dit moment is, is heel persoonlijk. Voor Marjan en Anton is het moment nu.

“Vanaf begin volgend jaar ga ik een paar keer per week alleen naar de nieuwe locatie in Wijderwormer. Ik noem het ons buitenhuis”, gaat Anton verder: “Klinkt wel goed hè? Het is een mooie boerderij waar logeerzorg en losse dagactiviteiten worden georganiseerd.”

Een logeerhuis is het beste alternatief voor thuis, voor de mantelzorger én voor de naaste die afhankelijk is van deze hulp. Voor hen is het ook ontspanning en een moment van zelfstandig buitenshuis verblijven. Het is de kunst om precies op het juiste moment te boeken bij Het Buitenhuis, want het is met name preventief bedoeld om te zorgen dat de mantelzorger thuis kan blijven of even op vakantie kan zonder de mantelzorgtaken. Voor een nachtje, voor een dagje, voor een weekendje of precies wat nodig is om even op adem te komen.

Marjoleine van den Broek is projectleider van Het Buitenhuis en maakte persoonlijk mee hoe zij als mantelzorger door de bomen het bos niet meer zag en uiteindelijk alles dreigde ‘om te vallen’. Zij vond wel haar weg naar hulp, maar weet dat dit voor vele anderen niet zo gaat. Zij wil dat het heel normaal wordt om liefdevolle zorg voor een ander af en toe uit handen te geven. Het moet vanzelfsprekend zijn dat je als mantelzorger tijd voor jezelf nodig hebt. Alleen dan blijf je als mantelzorger in je kracht.

Iemand moet zich er te gast voelen en (weer) activiteiten kunnen doen, waar het misschien al een poos niet van gekomen is. De professionals van De Zorgcirkel nemen de verzorging en aandacht over van de mantelzorger, zodat zij met een gerust hart tijd voor zichzelf kunnen nemen. Door dit samen te ontwikkelen, is het voor alle betrokkenen een win win. Het regelen kan heel snel omdat de initiatiefnemers nauw met elkaar samenwerken. Er komen open dagen voor mantelzorgers, gasten en zorgprofessionals die graag mee willen doen aan dit bijzondere initiatief.

Anton sluit af: “Marjan en ik hebben ook een optie genomen op een lang weekend. Marjan gaat dan een paar dagen weg met haar vriendinnen. Voor haar is het echt heel lang geleden dat ze een leuke tijd heeft, in plaats van voor mij zorgen.”

Meer weten? Vul het formulier hieronder in. Dan nemen we contact met u op. 

 

Ik heb een vraag

Hoe kunnen wij u helpen?
Onderwerp is verplicht!
Onderwerp is verplicht!
Vraag is verplicht!
Hoe kunnen wij u bereiken?
Voornaam is verplicht!
Achternaam is verplicht!
Telefoonnummer is verplicht!
Geldig e-mailadres is verplicht!