20190401 kickoff proeftuin inn leren alkmaar.jpg

35 zij-instromers starten nieuwe toekomst bij De Zorgcirkel

01 april 2019

Vandaag zijn 35 zij-instromers gestart met een nieuwe toekomst in de ouderenzorg. In zorgcentrum Westerhout in Alkmaar of Sint Nicolaashof in Volendam volgen zij de opleiding Proeftuin Innoverend Leren. Een werken/leren-opleiding speciaal voor mensen die uiteindelijk toch hun hart willen volgen, maar waarbij de onzekerheid rondom inkomen en de toekomst hen weerhoudt om een carrièreswitch naar de zorg te maken. Ons antwoord om de krapte op de arbeidsmarkt in de zorg aan te pakken.

De 18 studenten in Alkmaar en 17 in Volendam komen vanuit o.a. de mode en accountancy tot uit de vishandel. “Niet de achtergrond, werkervaring en vooropleiding zijn van belang, maar juist de motivatie en persoonlijke eigenschappen. Veel mensen zouden graag in de zorg willen werken, maar durven de stap niet te nemen om hun huidige baan/zekerheden op te zeggen. Of zij kunnen een opleiding niet betalen of hebben geen tijd voor het volgen van een studie naast hun baan. Wij hebben onderzocht hoe we hen toch die kans kunnen geven. Het antwoord werd onze Proeftuin Innoverend Leren. Hiermee garanderen wij een mooie toekomst in de zorg”, aldus Mirjam Kerssens, HRM-adviseur bij De Zorgcirkel.

‘We zijn nooit uitgeleerd’

De opleiding vindt geheel plaats op de zorgafdelingen. Hier volgen de studenten theorie, maken zij toetsen en werken zij met persoonlijke begeleiding direct mee binnen alle facetten in de zorg. Een unieke mix waarbij de deelnemers in hun eigen tempo alle benodigde kennis en vaardigheden ontwikkelen. Mirjam: “De afstand tussen theorie en praktijk kan zo niet kleiner zijn. Je ziet de studenten groeien, maar ook de medewerkers. De opleiding, werkervaring en levenswijsheid die de zij-instromers meenemen, hebben een zeer positieve invloed op de afdeling. Dat is heel mooi om te zien en maakt deze opleiding tot een groot succes. Om die redenen zetten we dit ook door op twee andere locaties.” Mirjam is enthousiast over de diverse leermogelijkheden die De Zorgcirkel biedt. “We zijn nooit uitgeleerd. Ook voor onze interne medewerkers hebben we doorstroommogelijkheden. Dat blijven we stimuleren zodat iedereen kansen blijft zien en ook pakt.”