Echtpaar_Bankje.jpg

De Ziekte van Parkinson

De behandeling en begeleiding van Parkinson vraagt om een vroegtijdige, specialistische en deskundige aanpak. Bij de Zorgcirkel kunnen we meteen na de diagnose iets voor u en uw naasten betekenen. Een team van experts staat voor u klaar.  Zij zijn allen aangesloten bij ParkinsonNet. Wij zijn er om u goed te informeren en alle vragen te beantwoorden.

Voor mensen met Parkinson is bijvoorbeeld uitgebalanceerd voedsel nóg belangrijker. Ontdek of u al goed eet of dat u uw eetgewoonten zou kunnen aanpassen. Daarnaast dragen we graag bij aan het voorkomen of verminderen van stress. Een klein beetje stress op z’n tijd is best gezond. Het houdt u scherp en gemotiveerd. Maar die hardnekkige, energievretende stress kunt u beter vermijden.

Mindfulness kan veel betekenen op het gebied van acceptatie en het omgaan met de aandoening. In het algemeen leidt dat tot een betere gezondheid en een hogere kwaliteit van leven. Het helpt om uw zorgen te kunnen laten en te kunnen genieten in het hier en nu.

Parkinson brengt ook veranderingen voor uw partner, familie en vrienden. Wij bieden begeleiding aan om een nieuwe balans te vinden en een goed contact met elkaar te behouden.

Wat is Parkinson?

In Nederland leven 50.000 mensen met Parkinson. Het is een aandoening die in de hersenen ontstaat, kent verschillende oorzaken en uit zich bij iedereen weer anders.

Een concreet antwoord op de oorzaak van de ziekte van Parkinson is niet te geven. Het lijkt erop dat meerdere oorzaken samen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van Parkinson. Wel bekend is dat een tekort aan de stof dopamine in de hersenen een groot deel van de problemen en symptomen van Parkinson veroorzaakt.

 

Parkinson of Parkinsonisme?

Parkinsonisme is de verzamelterm voor de symptomen die mensen met de ziekte van Parkinson kunnen hebben. Deze symptomen kunnen ook voorkomen bij beschadiging van dezelfde hersengebieden als bij de ziekte van Parkinson, maar met een andere oorzaak.

De meest voorkomende symptomen

Welke symptomen iemand krijgt verschilt per persoon. Dat geldt ook voor de ernst van de klachten en het verloop van de ziekte.

 • Trillen (tremor) van de handen, benen, kin of tong.
 • Trager worden van bewegingen, moeite met starten van bewegingen en ontbreken van automatische bewegingen.
 • Stijfheid van de spieren.
 • Houdings- en evenwichtsproblemen en soms vallen bij langer bestaan van de ziekte.
 • Bevriezen van de benen tijdens lopen, waardoor het lijkt alsof de voeten aan de vloer blijven plakken.

Naast de bekende lichamelijke problemen treft Parkinson ook het brein, denken (cognitie) en dagelijks functioneren. Denk hierbij aan:

 • Trager in het denken.
 • Verminderd geheugen.
 • Verminderde reuk.
 • Slaapproblemen.
 • Obstipatie.
 • Stemming problemen en depressie.

Wij zijn er voor u

Ons team van experts kan u infomeren over de ziekte van Parkinson, de symptomen en de behandelmogelijkheden.

Samen gaan we voor goede zorg! 

Heeft u vragen? Neem contact met ons op. 
T: 088 - 55 99 100 
E: afsprakenbureau@zorgcirkel.nl

Ik heb een vraag

Hoe kunnen wij u helpen?
Onderwerp is verplicht!
Onderwerp is verplicht!
Vraag is verplicht!
Hoe kunnen wij u bereiken?
Voornaam is verplicht!
Achternaam is verplicht!
Telefoonnummer is verplicht!
Geldig e-mailadres is verplicht!