Casemanager dementie

Dementie is meer dan vergeetachtigheid, het is een gevoel van niet meer zo goed kunnen nadenken, een warrig gevoel in het hoofd. U of anderen om u heen, merken in het begin subtiele maar terugkerende veranderingen op. Het is belangrijk om over dit ‘niet-pluis’ gevoel te praten en informatie in te winnen. Blijf niet rondlopen met zorgen, maar onderzoek ze en bespreek ze met de huisarts.

Het casemanagement dementie van De Zorgcirkel begeleidt mensen met dementie en hun naasten. Dementie is een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. De kans op dementie neemt  toe met de leeftijd. We kunnen dementie nog niet voorkomen. 

Begeleiding door casemanager dementie

Casemanagers ondersteunen bij leven met dementie. Een casemanager van De Zorgcirkel is een professional in alles wat te maken heeft met leven en zorg met dementie. U wordt ondersteund op een manier die bij u en uw naaste(n) past. Want wat het voor u betekent en hoe u hiermee zal omgaan, is heel persoonlijk. Ook kan de casemanager helpen bij zaken die geregeld moeten worden en doorverwijzen naar de juiste zorg of hulp.  

De casemanager regelt en coördineert zorg, herkent of voorkomt overbelasting van de mantelzorg en biedt emotionele ondersteuning bij leven met dementie.​ Het casemanagement biedt gecoördineerde begeleiding en ondersteuning door een vaste professional, die deel uitmaakt van een lokaal samenwerkingsverband. Wij stemmen de begeleiding af op de cliënt, afhankelijk van het stadium van de dementie, de individuele situatie en de feitelijke (on-)mogelijkheden. 

Ze zeggen wel eens dat je pas weet hoe het is als het jezelf overkomt. Dat is ook zeker zo bij dementie. Andere mensen die leven met dementie weten vaak het juiste te zeggen, echt te luisteren en door te vragen. Dat voelt als een opluchting en steun. Maar ook kom ik zo op ideeën. Wij gaan graag naar het Alzheimercafé, een bijeenkomst georganiseerd overal in het land voor mensen met dementie en hun naasten.
Mevrouw Jonkman

Geheugenpoli

Bij het vermoeden van geheugenproblemen kan de huisarts doorverwijzen naar de Geheugenpoli van De Zorgcirkel. De cliënt wordt onderzocht door een specialist ouderengeneeskunde en een neuropsycholoog, vaak in combinatie met laboratoriumonderzoek. De casemanager geeft, eventueel in samenwerking met de psycholoog en/of specialist ouderengeneeskunde, de uitslag van het onderzoek aan de cliënt en zijn of haar omgeving, waarna de begeleiding/behandeling wordt gestart of in overleg met u wordt doorverwezen. Lees hier door over de Geheugenpoli van De Zorgcirkel. 

Steeds meer inzicht in dementie

Er komen steeds meer aanwijzingen dat we invloed kunnen hebben op het dementieproces. Denk daarbij bijvoorbeeld aan afvallen, verlaging van de bloeddruk, stoppen met roken en meer bewegen. Tegelijkertijd is er nog veel onduidelijk of bijvoorbeeld voeding of geheugenoefeningen (cognitieve stimulatie) de kans op dementie verkleint.  De professionals van De Zorgcirkel zorgen dat hun kennis over dementie altijd op peil is en deze inzetten voor u, bij u thuis.  

Meer informatie?

Neem contact op met ons casemanagement
Telefoonnummer: 088 55 99 500
E-mail : casemanagement.dementie@zorgcirkel.nl.

Ik heb een vraag

Hoe kunnen wij u helpen?
Onderwerp is verplicht!
Onderwerp is verplicht!
Vraag is verplicht!
Hoe kunnen wij u bereiken?
Voornaam is verplicht!
Achternaam is verplicht!
Telefoonnummer is verplicht!
Geldig e-mailadres is verplicht!