beeldmateriaal CRDL.jpg

Contact door aanraking met de CRDL

01 augustus 2019

Zorgcirkel Regio Egmond-Heiloo heeft twee CRDL’s kunnen aanschaffen dankzij de sponsoring van Stichting Vrienden van Prins Hendrik en Agnes. Dit interactieve zorginstrument maakt het mogelijk om contact te krijgen en te communiceren met mensen met ernstige dementie.

Zintuigen spelen grotere rol

De medewerkers zelf kwamen op het idee van de CRDL. Zij overtuigden de stichting ervan hoe dit instrument het mogelijk kan maken om aan te sluiten bij de belevingswereld van onze cliënten, ook al is er sprake van ernstige dementie. Vooral bij mensen met ernstige dementie kan het voor medewerkers, vrijwilligers en naasten moeilijk zijn om in contact te komen en blijven. Want hoe communiceer je met iemand die in een andere realiteit leeft? Zintuigen gaan dan een steeds grotere rol spelen; rust, elkaar aankijken, luisteren en aanraken, worden de nieuwe ingrediënten voor waardevol contact. Dat is niet voor iedereen eenvoudig, maar de CRDL helpt daarbij. Regio Egmond is dan ook heel blij dat de Stichting Vrienden van Prins Hendrik en Agnes de twee CRDL’s heeft gesponsord, zodat wij verder kunnen investeren in het verbeteren van de kwaliteit van leven voor onze bewoners met dementie.

Hoe werkt de CRDL?

De CRDL is een nieuwe manier van communiceren. Het is een interactief zorginstrument dat herkenbare geluiden of muziek produceert zodra er huidcontact is tussen de deelnemer en zijn of haar begeleider. De geluiden worden afgestemd op de interesses van de deelnemer. De CRDL vertaalt als het ware verschillende soorten aanrakingen in de geluiden. Door de wisselbare geluidsmodule is het mogelijk elk gewenst geluid op te nemen. Er kunnen ook persoonlijke geluiden worden toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan geluiden van thuis, het werk of favoriete muziek.

beeldmateriaal CRDL.jpg