kijkdag Friese Vlaak-HR-1286.jpg

Enthousiaste reacties tijdens kijkdag voor nieuwe bewoners Friese Vlaak

03 september 2020

Op woensdag 2 september konden nieuwe bewoners van de Friese Vlaak in Volendam een kijkje nemen in de appartementen. Aan de Friese Vlaak in de Broeckgouw realiseerden wooncorporaties Wooncompagnie en De Vooruitgang samen met De Zorgcirkel een gloednieuw woon-zorgcomplex voor ouderen. De eerste paal werd door KBK bouwgroep geslagen in de zomer van 2019. De echte oplevering van de appartementen zal in december 2020 zijn. De komende maanden worden de puntjes op de i gezet.

Mijnheer Snijders (89 jaar) is samen met zijn dochter gekomen: "Ik woon nu in Edam, maar ben er aan toe mijn woning met tuin te verlaten voor een appartement. Ik ben een zeiler en heb tot mijn 82ste solo gezeild op het IJsselmeer. Ik hoop vurig dat ik een woning toegewezen krijg met uitzicht op het IJsselmeer."

Wonen op je eigen manier
Aan de Friese Vlaak zijn in totaal 102 woningen gerealiseerd voor ouderen uit de gemeente Edam-Volendam. Bewoners kunnen er geheel zelfstandig wonen en de zorg die zij nodig hebben inkopen. Alle woningen zijn geschikt voor het verlenen van zorg maar het hoeft niet. Mevrouw Tielkemeijer (67 jaar) is verheugd dat zij is uitgenodigd om een kijkje te nemen. ‘Het is een prachtig initiatief zo’n complex te bouwen met een wijkontmoetingsruimte erbij. Het contact tussen ouderen en buurtbewoners krijgt hiermee de juiste zet in de rug. Als zorg in een later stadium nodig blijkt, dan kunnen bewoners gewoon in de woning blijven wonen.’

Bijna Energieneutraal Gebouw (BENG)
Het complex is volledig aardgasloos en is een zogenaamd Bijna Energie Neutraal Gebouw. Elk van de drie gebouwen heeft een eigen warmtepomp met bronnen tot 150 meter diepte die met lage temperatuurs- vloerverwarming de woningen verwarmen en koelen. Om de energiebehoefte te verlagen zijn vloeren, gevels en daken goed geïsoleerd. Het glas is als 3-dubbel glas uitgevoerd en er is standaard buitenzonwering aangebracht om te voorkomen dat de woningen te veel opwarmen. Ook wordt er een flink aantal zonnepanelen geplaatst.

 

IMG-20200902-WA0005.jpg