Buitenhuis_Wijdewormer (11).jpg
Buitenhuis_Wijdewormer (5).jpg

Het Buitenhuis opent deuren voor gasten

02 februari 2022

De Zorgcirkel, 7 gemeenten Zaanstreek Waterland en Zilveren Kruis investeren samen in eigentijdse respijtzorg

Het Buitenhuis biedt vervangende mantelzorg in de vorm van professionele logeeropvang en dagarrangementen voor mensen met een chronische ziekte of beperking. Het Buitenhuis werd 2 februari ’22 gezamenlijk geopend door alle initiatiefnemers; zorgorganisatie De Zorgcirkel, Marjoleine van den Broek, het Zilveren Kruis zorgkantoor en de wethouders verantwoordelijk voor zorg en welzijn in de gemeenten Edam/Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad. Zij maken Het Buitenhuis samen mogelijk, over de domeinen heen. In eerste instantie als pilot, om te leren van mantelzorgers, de gasten en van elkaar. 

Alle initiatiefnemers van Het Buitenhuis ontvingen symbolisch een eigen sleutel ter gelegenheid van de officiële opening.

Op de foto v.l.n.r. Arjan Baan- De Zorgcirkel, Mandy Elfferich – wethouder gemeente Landsmeer, Monique Cremers (achter) –De Zorgcirkel, Natasja Groothuismink- wethouder gemeente Zaanstad, Niels Bonekamp – wethouder gemeente Oostzaan, Marjoleine van den Broek– projectleider, Ton van Nieuwkerk – wethouder gemeente Waterland, Kees van Waaijen (voor) – wethouder gemeente Wormerland, Willeke Bos – Stal 104, Patrick van Nek – Van Nek Vastgoed, Marti Paardekooper – directeur Zilveren Kruis, niet op foto: Harry Rotgans – wethouder gemeente Purmerend en Vincent Tuijp – wethouder gemeente Edam/Volendam.

20220202 Officiële opening Het Buitenhuis, eigentijdse respijtzorg in Zaanstreek Waterland.jpg

Het Buitenhuis neemt tijdelijk zorgtaken over van partners, familie en vrienden. De mantelzorger kan alles met één contact regelen. Achter de schermen organiseren de partners met elkaar dat het geregeld is vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz), Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Zorgverzekeringswet (ZVW). De gezamenlijke investering en manier van samenwerken is bijzonder en veelbelovend voor de toekomst.

Het ondersteunen van mantelzorgers is het gemeenschappelijk doel en belang van de partners. Het is een van de manieren om de zorg thuis duurzaam te kunnen organiseren. Nieuwe generaties ouderen zijn meer eigen regie en zelfstandigheid gewend. Wonen in een verpleeghuis zal hopelijk de uitzondering worden en zorg thuis de norm. Het ondersteunen en versterken van mantelzorgers is hiervoor essentieel. Dat zij met een goed gevoel even afstand kunnen nemen, helpt om (samen) langer thuis te kunnen blijven wonen.

Het pilotjaar staat naast hospitality in het teken van leren over de gezonde balans tussen zorgen voor een ander en zorgen voor jezelf en de samenwerking en financiering. We zien nu al dat Het Buitenhuis alle potentieel heeft om door te groeien naar meer vormen van mantelzorgondersteuning.

In korte tijd hebben al 25 gasten een verblijf geboekt. Het Buitenhuis ondersteunt hen met de (verpleegkundige) zorg, ondersteuning en aandacht die zij gewend zijn thuis. Als de gast zich prettig voelt in Het Buitenhuis, dan heeft de mantelzorger er ook een goed gevoel bij en heeft dan even tijd om iets voor zichzelf te doen. Er ontstaat een gezonde balans tussen zorgen voor een ander en zorgen voor jezelf. Dit is de essentie van de eigentijdse respijtzorg in Het Buitenhuis.

De partners zijn trots dat er binnen de regio Zaanstreek Waterland nu een eigentijds respijthuis is. Het is een prachtige voorziening, die mantelzorgers in onze regio goed kan ondersteunen. Zij verdienen het om af en toe de zorg met een goed gevoel uit handen te kunnen geven.

www.buitenhuiswijdewormer.nl Boeken kan via 088-55 99 777 / mail naar bemiddelingsbureau@zorgcirkel.com.

Ik heb een vraag

Hoe kunnen wij u helpen?
Onderwerp is verplicht!
Onderwerp is verplicht!
Vraag is verplicht!
Hoe kunnen wij u bereiken?
Voornaam is verplicht!
Achternaam is verplicht!
Telefoonnummer is verplicht!
Geldig e-mailadres is verplicht!