Koploper met inzet robot Tessa

26 april 2022

Bij De Zorgcirkel hebben we al ruim 50 Tessa-robots ingezeten door cliënten binnen onze Zorg thuis en dat aantal stijgt. Met de inzet van deze digitale hulpmiddelen zijn we koploper in Noord-Holland. De sociale robot ondersteunt thuiswonende ouderen op afstand met spraakberichten. begeleidende sluiting Tessa goed aan bij de behoefte van cliënten en verleden zij perfect in de toekomstvisie van De Zorgcirkel.

Wij ondersteunen ouderen om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Waar mogelijk maken we gebruik van digitale hulpmiddelen. Op die manier blijven de mensen zoveel mogelijk zelf doen, met wat hulp op afstand. Dat verhoogt de zelfstandigheid en kan langer in hun onderliggende omgeving blijven. We maken al gebruik van een digitale medicijndispenser, bieden beeldzorg via een speciaal seniorentablet en een online overzichtelijk cliëntendossier. “Voordat we een digitaal hulpmiddel inzetten, testen we deze uitgebreid”, aldus Desirée Fonk, programmamanager op innovatie. "Tessa heeft haar nut bewezen en sluit goed aan binnen ons assortiment van digitale hulpmiddelen."

Op afstand helpen herinneren en motiveren
Tessa herinnert cliënten aan bepaalde gebeurtenissen en afspraken en stimuleert om dagelijkse handelingen te doen. “Tessa ondersteunt in de dagstructuur. Zo kan zij vragen of de cliënt al gedoucht heeft, de medicatie ingenomen en al heeft ontbeten. Dat laatste voorkomt ondervoeding en dat is een groot risico voor veel ouderen.” Tessa kan ook opmerken dat je om 13.00 uur een afspraak hebt, waarvoor het handig is om je nu alvast klaar te maken. De nodige en gewenste mededelingen worden vooraf ingesteld. “Het fijnst is wanneer een naaste - bijvoorbeeld de mantelzorger - hierbij kan helpen en de melding blijft bijhouden. Dat vergroot de betrokkenheid en biedt nog meer opties, want zo kan Tessa ook aankondigen dat vandaag je neefje jarig is met de tip om hem te bellen. En alles is op afstand instelbaar en elk moment te wijzigen. Ook door meerdere familieleden.”

Vele voordelen
Tessa kent vele voordelen. Niet alleen behoudt en vergroot de robot de zelfstandigheid van een cliënt; ook het zelfvertrouwen groeit, door het gevoel meer grip te hebben. De inzet van Tessa scheelt ook zorg- en contactmomenten van de mantelzorger en thuiszorg en stelt zorg uit. “Tot twee uur fysieke zorg per week!” Door redelijk snel te starten met Tessa blijft men meer dingen zelf doen en daardoor ook meer bewegen. Ook heeft het gunstige effecten bij beginnende dementie, zodat men al gewend is aan Tessa en zij voor meer en meer herinneringen ingezet kan worden. “Onze wijkverpleegkundigen en casemanagers zijn overtuigd”, vertelt Desirée enthousiast. Na de positieve testfase werd Tessa al snel bij de eerste cliënten ingezet en dat aantal blijft stijgen. Na enkele maanden zitten we nu al op ruim 50 ingezette Tessa’s. Daarmee hebben we in de provincie Noord-Holland de hoogste inzet en horen we zelfs landelijk bij de koplopers met deze robot! 

Meer weten?
Meer weten over Tessa of over onze andere digitale hulpmiddelen? Mail Desirée via zorgtechnologie@zorgcirkel.nl.

kaartje 50e tessa ballon.jpg

Benieuwd naar hoe een cliënt Tessa ervaart? Lees het interview met mevrouw Bron en wijkverpleegkundige Petra van De Zorgcirkel. 

Ik heb een vraag

Hoe kunnen wij u helpen?
Onderwerp is verplicht!
Onderwerp is verplicht!
Vraag is verplicht!
Hoe kunnen wij u bereiken?
Voornaam is verplicht!
Achternaam is verplicht!
Telefoonnummer is verplicht!
Geldig e-mailadres is verplicht!