fotocollage2.jpg

Kwalifestival inspireert en informeert zorgmedewerkers

13 november 2019

Ouderenzorg van de toekomst, hoe komt dat eruit te zien? Ruim 200 zorgmedewerkers van Omring, Zorgbalans en De Zorgcirkel lieten zich hierover inspireren en informeren tijdens Kwalifestival.

Afgelopen donderdag, 7 november, was HAL25 in Alkmaar omgetoverd tot een informatiemarkt vol innovaties in de ouderenzorg. Van een Segway-rolstoel tot automatisch medicatie-apparaat om de zelfstandigheid van cliënten te bevorderen. En ook nieuwe mogelijkheden in het informeren en bijscholen van medewerkers, zoals het volgen van lessen via een VR-bril tot een speelse variant middels een pub-quiz. Verzorgenden, verpleegkundigen, helpenden, fysiotherapeuten en nog meer medewerkers discussieerden met collega’s van andere organisaties over welke innovaties zij al gebruikten of graag zouden inzetten. Daarnaast konden zij deelnemen aan diverse workshops.

introductie kwalifestival.jpg

Uitdagende workshops

De workshops gingen over diverse onderwerpen waar je in de ouderenzorg direct en indirect mee te maken hebt. Zo werd het contact met mantelzorgers belicht tijdens de workshop ‘Informele zorg’ en speelde een theatergroep tijdens ‘Palliatieve zorg’ scenes na die je helpen bij het praten over de naderende dood. De workshop ‘Onbegrepen gedrag’ daagde de bezoekers uit om een andere aanpak te proberen en binnen ‘(On)vrijwillige zorg’ werd de Wet zorg en dwang en werd er gepraat over welke invloed deze wet heeft op jouw werk. Bekijk de samenvattingen. 

‘Bruistabletje of droeftoeter?’

Halverwege de middag gaf inspirator Jan van Setten een motiverende speech over de aanpak van ouderenzorg. Met zijn uitleg over hoe je als ‘bruistabletje’ meer open staat voor mogelijkheden, energieker bent en daardoor meer plezier in je werk hebt dan een ‘droeftoeter’, bracht hij de luisteraars niet alleen aan het lachen, maar stimuleerde hij hen ook om anders te denken. Met nog enkele eye-openers en het jezelf bevestigen van ‘dit kan ik aan’, nam hij angst weg voor de veranderende toekomst en verving hij deze voor een positieve instelling. Bekijk de speech!

infomarkt - sensoren disco.jpg (1)

Over Kwalifestival

Kwalifestival is een jaarlijks informatief festival voor medewerkers van Omring, Zorgbalans en De Zorgcirkel. Een initiatief van het lerend netwerkwerk (samenwerking tussen Omring, Zorgbalans en De Zorgcirkel). Het lerend netwerk focust op delen van kennis en stimuleert het contact met collega’s van andere ouderenzorgorganisaties om zo samen te groeien. Kwalifestival vond voor de 3e keer plaats. Dit jaar onder het thema: Ouderenzorg van de toekomst.

Ik heb een vraag

Hoe kunnen wij u helpen?
Onderwerp is verplicht!
Onderwerp is verplicht!
Vraag is verplicht!
Hoe kunnen wij u bereiken?
Voornaam is verplicht!
Achternaam is verplicht!
Telefoonnummer is verplicht!
Geldig e-mailadres is verplicht!