Wonder van muziek.jpg

Succesvol Muziek en het Brein op maandag 21 januari 2019

27 december 2018

''Muziek weet een sluiproute te vinden" - Artur Jaschke (neurowetenschapper)

Muziek prikkelt vrijwel alle hersengebieden en is hiermee uniek. Muziek helpt gevoelens en herinneringen oproepen, contact maken, zorgt voor ontmoeting en verbinding en nog eindeloos veel meer. De Zorgcirkel regio Purmerend en muziekcollectief LUDWIG organiseerden het evenement Muziek en het Brein. Beide sessies waren volgeboekt door zorgmedewerkers vrijwilligers, mantelzorgers, familie en andere geïnteresseerden. Het publiek maakte in workshops kennis met het effect van muziek op het brein. Er waren presentaties en workshops van o.a. neurowetenschapper Artur Jaschke, musicus Geerte de Koe, LUDWIG, Hans Laro (psycholoog bij De Zorgcirkel), Marloes Bijl (persoonsgericht werken) en Muziektherapeute Gerda van Drunen.

Zij ontdekten hoe muziek deuren in het menselijk brein opent die anders gesloten blijven. Er was live muziek, presentaties van apparatuur en nieuwe technologische toepassingen, meet & greets met musici en wetenschappers en ruimte voor gesprek.

Voor meer informatie over de positieve invloed van muziek op zorg en welzijn kunt u bellen met het Klant Contact Center 088 5599500 of mailen naar klantenservice@zorgcirkel.com. Vraag naar de afdeling activiteitenbegeleiding van Molentocht of Novawhere.

 

Wetenschappelijk onderzoek

De Zorgcirkel en LUDWIG onderzoeken samen het effect van muziek op dementie en werken ook samen om het belang van muziek in relatie tot persoonsbericht werken onder de aandacht te brengen. LUDWIG werkt nauw samen met neurowetenschappers Artur Jaschke en Erik Scherder (VuMC) in een onderzoek naar  het effect van muziek op het brein.

Muziekcollectief LUDWIG

LUDWIG​ is een vrij collectief van gedreven musici en creatieve denkers. LUDWIG wil de kracht van muziek optimaal over het voetlicht brengen, of dat nu in een zorginstelling is of in het Concertgebouw. In samenwerking met universiteiten, wetenschappers en hogescholen onderzoekt LUDWIG de functie en effecten van muziek op het brein vanuit wetenschappelijk perspectief. www.ludwiglive.nl

Op uitnodiging van LUDWIG en De Zorgcirkel is Artur Jaschke te gast op het evenement Muziek en het Brein. Jaschke is onderzoeker music based therapy en interventions in de gezondheidszorg bij ArtEZ University of Arts in Enschede en de afdeling Klinische Neuropsychologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Ludwig en dementie - project De Zorgcirkel
Brainwave Ludwig.jpg