Na zomerschool WelSlagen een zekere toekomst in de thuiszorg

29 augustus 2019

De deelnemers van project WelSlagen hebben na 4 maanden zomerschool een certificaat verdiend om de zorgopleiding voor Verzorgende in de thuiszorg te kunnen starten. De 11 deelnemers wilden graag een opleiding in de zorg volgen, maar hun basiskennis en –vaardigheden waren hiervoor nog niet voldoende. Daarom hebben wij in samenwerking met MagentaZorg, ROC Kop van Noord-Holland en Calibris Advies WelSlagen opgezet. Na een intensieve periode van lessen in de zorg, stage in de thuiszorg en persoonlijke begeleiding zijn ze er helemaal klaar voor én hebben nu zelfs een stapje voor op andere leerlingen!

Olga Lescika en Mandy Adrichem zijn heel blij met de kans die WelSlagen hen bood. Olga: “Ik werkte in de huishouding en wilde graag doorgroeien in de zorg, want daar kan ik echt iets voor mensen betekenen. Maar ik kom uit Letland en heb geen Nederlands diploma’s. Ik was dolblij dat ik mee kon doen aan WelSlagen, want nu heb ik al extra ervaring opgedaan én kan ik de opleiding Verzorgende IG starten! Daar ben ik heel dankbaar voor.” Mandy hoorde via haar jobcoach van WelSlagen. “Wie niet waagt, wie niet wint, dacht ik, en heb me direct aangemeld. Ik ben er een aantal jaar uit geweest en vond de stap erg groot om weer te beginnen met werk en een opleiding. Met WelSlagen kon ik er rustig inkomen en kreeg ik volop begeleiding. Dat heeft enorm geholpen en het viel me erg mee. Ik vond het eigenlijk alleen maar ontzettend leuk om ouderen te helpen, zodat zij langer thuis kunnen blijven wonen. Hier wil ik zeker in verder”, vertelt Mandy enthousiast. 

Toekomst in thuiszorg

WelSlagen is opgezet door De Zorgcirkel en Magentazorg, in samenwerking met ROC Kop van Noord-Holland en Calibris Advies, een organisatie die zich toelegt op het overbruggen van de afstand tot de arbeidsmarkt in zorg en welzijn. Binnen het project lag de focus op de thuiszorg in Alkmaar en Egmond. De lessen vonden voornamelijk plaats in Zorgcirkel Westerhout. In de opleiding Verzorgende IG (niveau 3) wordt de focus op thuiszorg doorgezet. “Daarmee spelen we in op de stijgende zorgvraag van ouderen die langer thuis blijven wonen én kunnen we onze deelnemers een mooie toekomst bij ons bieden”, legt HR-adviseur Anne de Valk uit. De meeste stages werden dan ook gelopen bij de ouderen thuis en naast de algemene zorglessen werd er extra aandacht aan vaardigheden voor in de thuiszorg besteed. Anne: “Zelfstandigheid is hier erg belangrijk, het kijken naar de wensen en behoeften van de mensen en weten wat je wel en niet kan en mag doen. Tijdens de stage was er altijd een collega mee, maar als de deelnemers de opleiding Verzorgende IG hebben afgerond is er niet altijd iemand in de buurt aan wie je iets kunt vragen. Daar oefenden we alvast in.”

Anne is onder de indruk van de groei van alle deelnemers. “Het was een intensief traject, maar wat waren de deelnemers gemotiveerd! We zijn er dan ook erg trots op dat bijna iedereen eind september de opleiding Verzorgende IG thuiszorg gaat starten. En dankzij hun praktische kennis en ervaring uit WelSlagen lopen zij nu zelfs al iets voor op andere leerlingen!”

Ben je enthousiast geraakt door dit verhaal en wil je meer weten over een opleiding bij De Zorgcirkel? Neem contact op met de afdeling HR via hrsupport@zorgcirkel.com.

De deelnemers van zomerschool WelSlagen
WelSlagen