Proeftuin Innoverend Leren van start.PNG

Opvallende carrière-switch voor 28 niet-zorgprofessionals.

01 oktober 2018
Informatie over de proeftuinen van De Zorgcirkel? Mail naar HRsupport@zorgcirkel.com of bel naar 088 5599500 en vraag naar HR Collectief.

***

Proeftuin Innoverend Leren van start: nieuw antwoord op krapte arbeidsmarkt ouderenzorg

2 oktober 2018 start bij De Zorgcirkel in Zaandam de nieuwe opleiding Proeftuin Innoverend Leren voor niet-zorgprofessionals. De opleiding is een co-creatie van De Zorgcirkel, OPPstap en het Regio College en leidt op voor werken in de zorg. De Proeftuin duurt twee jaar, speelt zich volledig af op de werkvloer en is helemaal op maat van de leerling. De leerlingen zijn verzekerd van een voor hen passende baan binnen de VVT-sector (verpleeg, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties), of het nu bij De Zorgcirkel is of bij een collega-organisatie.

De leerlingen hebben diverse achtergronden, werkervaringen en vooropleidingen en volgen hun hart door met veel enthousiasme binnen de ouderenzorg aan de slag te gaan. Kevin Kesselaar (32) is een van de leerlingen. Hij woont in Alkmaar en komt uit de beveiligingswereld. Kevin is niet de enige die hiervoor een heel ander beroep had. Anderen werkten onder andere bij de bank, in de horeca of waren al vrijwilliger bij De Zorgcirkel.

Uniek en innoverend opleiden van zij-instromers voor de hele VVT sector

De Proeftuin Innoverend Leren is hiermee een unieke opleiding die altijd plaatsvindt op de werkvloer en waarin de ontwikkelreis van de leerling centraal staat. Leerlingen met verschillende opleidingsniveaus leren van en met elkaar in een leerwerkplaatsmodel. Vooraf zijn kaders vastgesteld waarin ruimte is voor eigen inbreng en leervragen uit de praktijk. De docenten komen naar de leerlingen toe en zelfs het toetsen gebeurt niet op een school.

Ook voor de ouderen en de medewerkers is de Zorgcirkel-proeftuin nieuw. Er is dubbel zoveel aandacht en ondersteuning voor de ouderen en de Zorgcirkel-medewerkers leren van een team van experts op hun beurt weer hoe zij de leerlingen kunnen begeleiden.

Krapte op de arbeidsmarkt

De Proeftuin Innoveren Leren is een antwoord op de krapte op de arbeidsmarkt. In 2017 ondertekenden De Zorgcirkel en andere zorgorganisaties uit Noord-Holland het convenant “Toekomstbestendig opleiden langdurige zorg”. Gezamenlijk committeerden de organisaties zich aan het creëren van 250 extra opleidingsplekken.

De Zorgcirkel, OPPstap en het Regio College stellen de ontwikkelreis van de leerling centraal

Het leerwerkplaats model is voortgekomen uit een co-creatie van De Zorgcirkel, OPPstap en het Regio College. Docenten van de twee opleidingsinstituten leiden de leerlingen op voor drie verschillende niveaus: Helpende niveau 2, dubbel diplomering Verzorgende IG/ Medewerker Maatschappelijke Zorg Specifieke Doelgroepen niveau 3 en Verpleegkundige VVT niveau 4. Deze opleidingen zijn breed kwalificerend en afgestemd op de persoonlijke talenten en ambities van de zij-instromer.

Baangarantie

Er wordt opgeleid voor de hele VVT sector, wat betekent dat er ketenstages worden ingericht rondom diverse doelgroepen en dat leerlingen de gelegenheid krijgen om zich zo breed mogelijk te oriënteren op verschillende afdelingen. Tijdens het leertraject en ook na het behalen van de diploma’s worden leerlingen zorgvuldig begeleid en zijn verzekerd van een voor hen passende baan binnen de VVT-sector.

Ik heb een vraag

Hoe kunnen wij u helpen?
Onderwerp is verplicht!
Onderwerp is verplicht!
Vraag is verplicht!
Hoe kunnen wij u bereiken?
Voornaam is verplicht!
Achternaam is verplicht!
Telefoonnummer is verplicht!
Geldig e-mailadres is verplicht!