Samenwerking in onderzoek naar kwalitatief beter en langer thuis met zorgtechnologie

08 juni 2020

Binnen de ouderenzorg zijn er diverse technologische hulpmiddelen die thuiswonende cliënten, mantelzorgers en/of medewerkers kunnen ondersteunen. Met zorgorganisaties Evean en ViVa! Zorggroep en ondersteuning van VGZ zorgkantoor zijn we een samenwerking aangegaan op het gebied van zorgtechnologie om dit te onderzoeken. Samen kijken we welke technologieën een rol kunnen spelen in kwalitatief beter en langer thuis wonen én die bijdragen aan duurzame zorg.

Pilot in Heiloo
Na het bekijken en onderzoeken van diverse mogelijkheden hebben we drie bruikbare en bewezen technologieën geselecteerd om verder te testen. Dit zijn hulpmiddelen als beeldzorg, automatische medicijnverstrekking en leefstijlsensoren die het leefpatroon in huis monitoren. De bruikbaarheid en ervaring hiermee testen we in de vorm van een pilot onder tientallen thuiswonende cliënten in Heiloo, de gemeente waarin wij allen werkzaam zijn. De pilot is in april gestart en zal ons aangeven wat cliënten, mantelzorgers en medewerkers nodig hebben om te leren en blijven werken met technologie.

Extra waarde
Vooral nu fysiek contact tijdens de coronacrisis beperkt wordt, zijn de zorgtechnologieën extra van toegevoegde waarde. Anita Imming, verpleegkundige in de wijk bij Evean: “Vooral nu ik in verband met corona minder vaak langs kan komen, vind ik het fijn om met beeldzorg iemand te kunnen zien i.p.v. dat iemand alleen maar zegt dat het goed gaat. Zo kan ik evengoed een verpleegkundige observatie doen of bepalen wanneer extra zorg ingezet moet worden. Ook heb ik laatst samen met een cliënt achter het beeldscherm een kopje thee gedronken alsof ik daar werkelijk aan tafel zat.” 

Gedurende de pilot blijven we binnen de samenwerking nieuwe technologieën onderzoeken. Wellicht dat we die ook gaan uitproberen om op termijn in te zetten onder cliënten die thuiszorg ontvangen. Zodat zij op prettige en veilige wijze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Hierbij is regionale samenwerking van groot belang. Ook zorgorganisatie Omring is aangehaakt zodat de technologische hulpmiddelen in heel Noord-Holland ingezet kunnen worden.

Ik heb een vraag

Hoe kunnen wij u helpen?
Onderwerp is verplicht!
Onderwerp is verplicht!
Vraag is verplicht!
Hoe kunnen wij u bereiken?
Voornaam is verplicht!
Achternaam is verplicht!
Telefoonnummer is verplicht!
Geldig e-mailadres is verplicht!