Vermeer-expositie van het Rijksmuseum in Zorgcirkel Novawhere

16 maart 2023

Van 15 t/m 27 maart kunnen bewoners van Zorgcirkel Novawhere in Purmerend in hun eigen omgeving genieten van levensechte replica’s van Vermeer. Een deel van het verpleeghuis is omgetoverd tot een waar museum met de expositie ‘Dichter bij Vermeer’ van het Rijksmuseum. Novawhere heeft de primeur met deze reizende expositie!

Kunst kijken en ervaren kan een positief effect hebben op de gemoedstoestand en het fysieke welzijn van mensen. Vaak komen er mooie associaties naar boven. De heer Punt was de eerste bezoeker van de expositie. Hij genoot van de expositie en herkende voorwerpen van vroeger op de schilderijen: “zo’n stoof en die tegeltjes hadden wij vroeger thuis ook!” Naast het bezoeken van de expositie gaan de bewoners en revalidanten zelf ook aan de slag met Vermeers kleur- en tekentechnieken.

De heer Punt bezocht als eerste de expositie Dichter bij Vermeer bij De Zorgcirkel.  Foto: Rijksmuseum / Esther Meijer

 

 

Vermeer Expositie Foto Rijksmuseum Esther Meijer
Dichter bij Vermeer

Het Rijksmuseum brengt levensechte replica’s van schilderijen naar verpleeghuizen en seniorencomplexen door heel Nederland. Zo houdt het Rijksmuseum kunst en cultuur toegankelijk voor mensen die niet naar Amsterdam kunnen afreizen. De werken zijn speciaal uitgelicht en op juiste hoogte geïnstalleerd zodat mensen in een rolstoel de schilderijen goed kunnen zien. Voor de expositie ‘Dichter bij Vermeer’ selecteerde het Rijksmuseum mooie replica’s van Het melkmeisje, Brieflezende vrouw in het blauw, Het straatje en De liefdesbrief. Ze hangen in een kabinet dat er net zo uit ziet als op de Eregalerij in het Rijksmuseum.

 

Tiana van Grinsven, bestuurder van De Zorgcirkel:” Ik ben erg blij met het initiatief van het Rijksmuseum. De kracht van kunst is groot, kunst spreekt de taal van de emotie. Het raakt harten van mensen en nodigt uit tot praten en delen van verhalen. Veel bewoners zijn geïnteresseerd in kunst, ook als er sprake is van dementie. Hun gezondheid laat het niet altijd meer toe om een museum te bezoeken. Daarom is het fantastisch dat het Rijksmuseum de oude meesters naar hen toe brengt”.

Ook Vermeer beleven?

Tot 27 maart a.s. kunt u de expositie bezoeken in Novawhere. Daarna gaat hij verder naar andere zorginstanties en seniorencomplexen in het land.

 

 

Foto: Rijksmuseum / Esther Meijer

Vermeer Expositie2 Foto Rijksmuseum Esther Meijer
Ik heb een vraag

Hoe kunnen wij u helpen?
Onderwerp is verplicht!
Onderwerp is verplicht!
Vraag is verplicht!
Hoe kunnen wij u bereiken?
Voornaam is verplicht!
Achternaam is verplicht!
Telefoonnummer is verplicht!
Geldig e-mailadres is verplicht!