iStock_000012691870XXLarge.jpg

De Zorgcirkel en Omring besparen door gezamenlijke voedingsinkoop

19 december 2018

Beide zorginstellingen bieden cliënten dagelijks gezonde en kwalitatief goede maaltijden. De twee inkoopafdelingen doen elke week vergelijkbare bestellingen bij verschillende leveranciers. De Zorgcirkel en Omring zijn met elkaar om tafel gegaan en kwamen tot een mooie samenwerking voor voedingsinkoop. Door samen in te kopen, stijgt het inkoopvolume en kan de leverancier tegen gereduceerd tarief leveren.

De gezamenlijke inkoop levert een flinke besparing op. 'Ondanks de samenwerking is er ruimte voor eigen wensen. Wij vinden het bijvoorbeeld belangrijk om eigen leveringstijden te hanteren’, vertelt René van Elferen, manager facilitair bedrijf en gastvrijheid van De Zorgcirkel. De Zorgcirkel heeft een eigen productiekeuken, terwijl Omring onder andere volledige maaltijden afneemt.

Het bespaarde budget is nu beschikbaar voor andere zaken. De besparing komt ten goede komt van de cliënt.’ Want ondanks de grotere inkoop mag dat niets afdoen aan de kwaliteit van de producten. De kwaliteit moet onverminderd hoog blijven. Daarbij is het belangrijk om te vermelden dat speciale voeding, zoals sondevoeding, nog altijd apart bij een specialistische leverancier ingekocht wordt’, voegt René Sassen, manager inkoop bij Omring, toe.

Beide organisaties werken al langere tijd samen in de geriatrische revalidatiezorg onder de naam GRZPLUS. Hierop voortbordurend ontstond het idee voor een gezamenlijke voedingsinkoop. Vanuit de twee organisaties werd een projectteam samengesteld dat op zoek ging naar een geschikte leverancier die aan beider wensen kon voldoen tegen een scherpe prijs. Uiteindelijk hebben de twee zorginstellingen op basis van kwaliteit, prijs en korting/bonussysteem een keuze gemaakt. Volgens beide René’s is deze samenwerking een goede basis voor meerdere gezamenlijke projecten. Van Elferen: ‘We willen ditzelfde traject ook gaan toepassen op een gezamenlijke inkoop van bijvoorbeeld incontinentiemateriaal, hulpmiddelen en zelfs het wagenpark.’