Proef met extra hulp thuis voor ouderen die niet gezond en voldoende eten

05 november 2021

Het eten is klaar, aan tafel! In menig huishouden in Purmerend klinkt dit zinnetje dagelijks door het huis, waarna de warme maaltijd met elkaar genuttigd wordt. Heel vanzelfsprekend, en gelukkig maar. Maar wat als dit niet zo is? Voor een groep ouderen in de gemeente Purmerend is gezond en voldoende eten niet vanzelfsprekend, ook al hebben zij het wel in huis. De gemeente en het team Huishoudelijke Hulp van De Zorgcirkel slaan de handen in een en bieden een nieuwe oplossing.

Zij gaan snel bijspringen bij ouderen voor wie de bestaande maaltijdoplossingen niet goed genoeg werken. Door samen tafel te dekken en de maaltijd klaar te zetten, kan iemand direct aan tafel en worden maaltijden niet overgeslagen. Want gezond en tijdig eten en drinken is belangrijk om energie te hebben om (leuke) dingen te doen en zelfstandig te wonen.

De teams van De Zorgcirkel zijn blij met de proef: “We leveren bij veel inwoners huishoudelijke hulp en nu kunnen we direct bijspringen als we zien dat het niet goed gaat. Zo voorkomen we onnodige gezondheidsrisico’s en kunnen we ook samen werken met naasten”.

Eerst doen, dan regelen

Normaal gesproken kan het enkele dagen kosten om ondersteuning op maat te regelen en zijn er verschillende organisaties mee bezig. De gemeente geeft De Zorgcirkel de mogelijkheid om snel hulp in te zetten. In principe betekent dit dat als vandaag blijkt dat iemand extra ondersteuning nodig heeft, dit al op de volgende werkdag geregeld kan zijn. De Zorgcirkel maakt snel een eerste beoordeling en start direct de extra hulp. En nadat alles geregeld is voor de oudere, komt een consulent Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) van de gemeente langs. Dan wordt in alle rust de situatie nog eens doorgenomen en besproken of de oplossing de juiste is voor de langere termijn.

Het gaat om een proef van een half jaar. De gemeente Purmerend en De Zorgcirkel laten zien dat gezondheid en aandacht voor elkaar goed samengaan. Neem contact op met het Wmo-loket van de gemeente Purmerend of met De Zorgcirkel en vraag naar een van de Wmo huishouding teams. 

Meer weten? Stel uw vraag hieronder, dan nemen wij contact met u op. 

Warm hart voor de warme maaltijd.jpg
Ik heb een vraag

Hoe kunnen wij u helpen?
Onderwerp is verplicht!
Onderwerp is verplicht!
Vraag is verplicht!
Hoe kunnen wij u bereiken?
Voornaam is verplicht!
Achternaam is verplicht!
Telefoonnummer is verplicht!
Geldig e-mailadres is verplicht!