Video Observatie Systeem.jpg

Zorgcirkel genomineerd voor challenge 'Verpleeghuizen van de Toekomst'

23 januari 2019

De Zorgcirkel en Evean namen met het Video Incident Observatie Systeem (VIOS) gezamenlijk deel aan de challenge 'Verpleeghuizen van de toekomst'. In deze challenge gaat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op zoek naar verpleeghuizen met een goed werkend voorbeeld van technologie dat navolging verdient. 

Het Video Incident Observatie Systeem (VIOS) is een intelligente beeldherkenning waarbij, met expertise van een medewerker, beoordeeld wordt of een bewoner hulp nodig heeft of dat de situatie veilig is op het moment van een melding. Meldingen van het systeem komen binnen op de smartphone van geautoriseerde medewerkers. Met het zorgplan en de zorgbehoefte als uitgangspunt en de kennis over gevaarlijke of ongewenste situaties voor bewoners kunnen een of meerdere scenario's van situaties van te voren vastgelegd worden in het VIOS. Deze gevaarlijke situaties zijn een trigger voor het maken van een alarm. De medewerker kan aan de hand van het alarm direct de bewoner in beeld krijgen en beoordelen of er zorg nodig is of dat de situatie veilig is. Zo kan ook in de nacht meer zorg op maat worden geboden.

Joost Lammerts, regiomanager Zorgcirkel: “De behoefte van de oudere staat bij alles wat we doen centraal. Een veilig gevoel en bewegingsvrijheid vinden we belangrijk, ook in de nacht. Het VIOS biedt in onze locatie Prins Hendrik in Egmond uitkomst voor zowel de nachtrust van bewoners als het werkplezier van zorgprofessionals.  Door het systeem wordt de nachtrust minder verstoord en kunnen we beter inspelen op  de zorgbehoefte van bewoner door observatie van camerabeelden. Daardoor kunnen ouderen langer in eigen omgeving blijven wonen en hoeven ze minder snel naar een ‘Beschermd wonen’ afdeling te verhuizen.

Corry de Koning van De Zorgcirkel legt in onderstaande video uit hoe het systeem werkt, wat de voordelen én uitdagingen zijn.

Ik heb een vraag

Hoe kunnen wij u helpen?
Onderwerp is verplicht!
Onderwerp is verplicht!
Vraag is verplicht!
Hoe kunnen wij u bereiken?
Voornaam is verplicht!
Achternaam is verplicht!
Telefoonnummer is verplicht!
Geldig e-mailadres is verplicht!