Speciale COVID-Unit geopend voor intensieve COVID-zorg voor mensen met geheugenproblematiek

08 december 2021

Samen met collega-organisatie Evean heeft De Zorgcirkel op 7 december jl. een COVID-Unit geopend speciaal voor intensieve COVID-zorg mensen met geheugenproblematiek. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen zijn met dementie die zich door hun ziekte niet of moeilijk aan de veiligheidsafspraken kunnen houden. De unit bevindt zich in het Zorgcirkel Transitorium in het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend.

Het idee van speciale COVID-zorg voor deze groep ontstond tijdens de eerdere coronagolven. Voor mensen met geheugenproblematiek die COVID krijgen, kan het moeilijk zijn de maatregelen te volgen, zoals op de eigen kamer blijven om besmetting van anderen te voorkomen. Dit geeft bij hen en hun naasten veel verwarring en stress, wat kan leiden tot risicovolle situaties op de reguliere COVID-Units. In dat geval kan iemand tijdelijk terecht op de speciale COVID-Unit van De Zorgcirkel en Evean. Dit voorkomt onnodig leed voor patiënten en naasten. Op de unit is meer bewegingsvrijheid en elke dag kan één vaste persoon op bezoek komen, uiteraard voorzien van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Een team van ervaren medewerkers van De Zorgcirkel en Evean neemt de zorg over, met alle aandacht en medische ondersteuning die nodig is. Tot iemand weer naar zijn eigen thuis kan.

Petra Dekker, zorgmanager en projectleider van de nieuwe COVID-Unit: “De unit is onderdeel van een eigen Zorgcirkel-locatie in het Dijklander Ziekenhuis. Dit is nieuw ten opzichte van onze eerdere COVID-Units. Door flexibele aanpassingen, creëren we tijdelijk veilige en gescheiden capaciteit voor de oudere COVID-patiënten met geheugenproblematiek. Neemt het aantal patiënten af, dan bouwen we deze ruimte weer veilig en eenvoudig om. In afstemming met het Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) geven we zo precies de juiste zorg op de juiste plek.”

Rosan Pitstra, Manager Specials Evean: “Samen met De Zorgcirkel realiseerden we in een eerdere golf al een COVID-Unit in de Meeuwvleugel in Purmerend, een samenwerking die voor alle betrokken partijen goed bleek te werken. Op inhoudelijke thema’s werken we al langer samen. Het is mooi om te zien hoe we elkaar goed aanvullen, en door het tijdelijk intensiveren van onze samenwerking de regio te kunnen ontlasten én passende zorg en aandacht aan deze kwetsbare ouderen kunnen bieden.”

Ik heb een vraag

Hoe kunnen wij u helpen?
Onderwerp is verplicht!
Onderwerp is verplicht!
Vraag is verplicht!
Hoe kunnen wij u bereiken?
Voornaam is verplicht!
Achternaam is verplicht!
Telefoonnummer is verplicht!
Geldig e-mailadres is verplicht!

Deel deze pagina