Vraag naar geriatrische revalidatie groeit

22 april 2022

In 2030 zijn naar verwachting ruim 2 miljoen ouderen 75 jaar of ouder. Binnen deze groep ouderen groeit het aantal 85-plussers flink naar bijna 560.000 (bron: CBS).  “De vraag naar geriatrische revalidatiezorg groeit in deze trend mee”, zegt Petra Dekker, manager geriatrische revalidatiezorg (GRZ) bij De Zorgcirkel. “We merken het nu al, want onze revalidatieteams groeien enorm.”

Geriatrische revalidatie is niet bij iedereen even bekend, ervaart Petra. Terwijl er landelijk juist ook ontzettend veel geïnvesteerd in en geïnnoveerd binnen deze mooie tak van de ouderenzorg. In 2020 behaalden Zorgcirkel GRZ en Omring samen het Topcare predicaat voor GRZPLUS, ons samenwerkingsverband voor top revalidatie en herstel.

Werken in de ouderenrevalidatie is dynamisch en uitdagend en geen dag is hetzelfde. Revalidatieteams bestaan bij ons uit huiskamer-assistenten, helpenden, verpleegkundigen, verzorgenden IG, behandelaren en artsen. Want ons motto is ‘Alles is revalideren’. Revalideren gebeurt bewust tijdens therapie én onbewust. “Een ogenschijnlijk simpele handeling zoals bijvoorbeeld zelf een glaasje water pakken is óók onderdeel van het revalidatieproces”, licht Petra toe. Het hele team motiveert en ondersteunt de revalidant bij het behalen van de revalidatie doelen. GRZ is dus een samenspel van behandeling, zorg en voeding en de inspanningen van de revalidant en zijn naasten. Vanaf opname tot en met ontslag. Van ziekenhuis tot en met thuis.

We proberen de revalidant zoveel mogelijk zelf de regie te laten voeren en alleen te ondersteunen waar het echt noodzakelijk is. Er zijn ook overal oefenplekken met tips en voorbeelden om zelf te oefenen.

Petra: “We werken met veel passie, plezier en elke generatie professionals brengt weer iets nieuws, het wordt dus nooit saai”. Voor het hele team geeft het een ontzettend voldaan gevoel als een revalidant vertrouwen in zichzelf heeft om thuis het leven weer op te pakken. Een grote prestatie van de revalidant, samen met de familie en het team van De Zorgcirkel. Soms blijkt dat het beter is om te verhuizen naar een andere woonvoorziening dan het eigen huis. Dit hele proces begeleiden we ook voor de oudere en de naasten. Omdat wij binnen de Zorgcirkel zelf andere woonvormen aanbieden kunnen we snel de revalidant op een geschikte plek plaatsen.

"Onze GRZ-teams zijn heel ondernemend en zetten als het nodig is tijdelijk speciale afdelingen op, zoals een tijdelijke griepafdeling of een COVID-Unit voor mensen met dementie. Dit doen we altijd samen met ziekenhuizen en andere zorgorganisaties.

Binnen Zorgcirkel GRZ zijn er vier revalidatielocaties, waarvan twee in een ziekenhuis: het Noordwest Ziekenhuis en het Dijklander Ziekenhuis. De andere twee locaties zijn onderdeel van een woonzorgcentrum, in Alkmaar (Zorgcirkel Westerhout) en in Purmerend (Zorgcirkel Novawhere). Ook staat De Zorgcirkel paraat voor revalidanten, met therapie of thuiszorg.

Lees hier door over GRZ. 

Ik heb een vraag

Hoe kunnen wij u helpen?
Onderwerp is verplicht!
Onderwerp is verplicht!
Vraag is verplicht!
Hoe kunnen wij u bereiken?
Voornaam is verplicht!
Achternaam is verplicht!
Telefoonnummer is verplicht!
Geldig e-mailadres is verplicht!