RainbowHEADER.jpg (1)

Jezelf kunnen zijn is een recht voor iedereen

02 april 2019

Nog teveel ‘roze’ ouderen durven niet zichzelf te zijn in hun eigen woonomgeving en krijgen te maken met respectloos gedrag, onkunde of onbegrip.

Op dinsdag 23 april verkenden we 'l'amour' in al zijn vormen in Zorgcirkel Novawhere in Purmerend. De middag ging over seksuele en genderdiversiteit binnen de ouderenzorg. Mannen die op mannen vallen, vrouwen die op vrouwen vallen, mannen die zich een vrouw voelen of zich niet uitgesproken kunnen identificeren met een geslacht. Het kan en mag er allemaal zijn. Hoe kun je je zelf zijn en hoe ga je hiermee om als zorgverlener, (mede)bewoner of familielid?

Jezelf kunnen zijn is een recht voor iedereen

Speciale gast deze middag was schrijfster Eveline van de Putte. Zij breekt een lans voor LHBTI* ouderen. Zij schreef twee boeken over het onderwerp; ‘Stormachtig stil, levensverhalen van roze ouderen’ en ‘Nieuwe namen, levensverhalen van transgender ouderen. In Tour d’Amour spraken over de kloof van taboes en onwetendheid 

Voor De Zorgcirkel is Tour d’Amour een van de manieren om de visie op diversiteit te delen en te luisteren naar ideeën en meningen vanuit de omgeving. Meerdere locaties van De Zorgcirkel zijn bezig met het thema, zoals Zorgcirkel Saenden in Zaandam die al langere tijd in het bezit is van de Roze Loper: een erkenning voor zorginstellingen die aandacht besteden aan seksuele- en genderdiversiteit.

*LHBTI staat voor lesbische vrouwen (L), homoseksuele mannen (H), biseksuelen (B), transgenders (T) en intersekse personen (I).

Op 15 mei is er een nieuwe Tour d'Amour. Deze wordt georganiseerd samen met de gemeente Purmerend, Stichting Wonen en Zorg Purmerend en Regionale Stichting WonenPlus.

Tour d'Amour

Auteur Eveline van de Putte met speciale gast Victoria False

350_Tour_d_Amour.jpg