Ergotherapie

‘Een ergotherapeut helpt uw leven te leven’

Vaak denken we er niet over na, maar het uitvoeren van gewone dagelijkse bezigheden kan een uitdaging worden door een aandoening, het ouder worden of na een ongeluk. Hierbij kunt u denken aan: u zelf wassen en aankleden, eten klaarmaken, stofzuigen, fietsen, uw hobby’s uitvoeren.

De ergotherapeuten van De Zorgcirkel zijn deskundig in het behandelen van de ouder wordende mens met diverse aandoeningen zoals Ziekte van Parkinson, beroerte (CVA), dementie. Een ergotherapeut kijkt vooral naar wat u wél kan. Uitgangspunt is dat u uw dagelijkse bezigheden uit kunt voeren op een manier die bij u past en dat u kunt blijven deelnemen aan activiteiten.

Wij komen bij u thuis, tijdens een revalidatietraject of in een van onze locaties.

Herkent u zich hierin?

U kunt bij de ergotherapeut terecht als u zich onder andere in het volgende herkent:

Mobiliteit en algemeen dagelijkse handelingen

  • ‘Ik voel me onzeker bij het fietsen.’
  • ‘Kan ik op een andere manier mijn boodschappen blijven doen.’
  • ‘Ik ben vaak moe. Hoe kan ik de dag zo goed mogelijk doorkomen?’

Wonen

  • ‘Ik ben gevallen in huis. Hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen?’
  • ‘Ik wil zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Heeft u tips en adviezen voor mij?’

Partner/mantelzorger

  • ‘Mijn moeder vergeet dingen en is af en toe in de war. Hoe kan ik haar hiermee helpen?’
  • ‘Als mantelzorger heb ik verschillende vragen. Kunnen we deze samen bespreken?’

Specialismen en expertise

Naast behandeling en begeleiding geven wij ook voorlichting en praktische adviezen aan u en uw naasten. Behalve de eerder genoemde specialismen, hebben wij expertise op het gebied van:

Cognitieve revalidatietherapie na hersenletsel
Revalidatie voor het herwinnen van snelheid en vermogen van denken, geheugen, concentratie en probleemoplossend vermogen om alledaagse handelingen weer te kunnen uitvoeren.

EDOMAH (Ergotherapie bij mensen met Dementie en hun Mantelzorger Aan Huis)
De EDOMAH-therapeut richt zich op de mens met dementie zodat deze zoveel mogelijk zelf de dagelijkse handelingen kan blijven uitvoeren en op de juiste wijze begeleid wordt door de mantelzorger.

Sensorische informatieverwerking
Bij sensorische informatieverwerking worden prikkels (zoals zicht, geluid, geur en lichaamsgevoel) die u via uw zintuigen binnenkrijgt verwerkt in de hersenen. Wanneer deze prikkels anders bij u binnenkomen of wanneer u deze niet goed kunt verwerken, kan dit uw dagelijks leven beïnvloeden. Een ergotherapeut kan u daarbij helpen.

Samenwerken

We werken binnen een breed behandelteam van De Zorgcirkel. Hoog in het vaandel staat het samenwerken met de andere deskundigen zoals Specialist Ouderengeneeskunde, fysiotherapeut, geestelijke verzorging, psycholoog en casemanager. Zo zal er afstemming zijn met de fysiotherapeut om vallen te voorkomen. En voor het zelfstandig eten afstemming worden gezocht met de logopedist of diëtist.

Ergotherapeuten van De Zorgcirkel zijn ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici. Ook zijn een aantal therapeuten ingeschreven bij ParkinsonNet, CRT en EDOMAH.

Ergotherapie aanvragen?

Uw huisarts of specialist verwijst u naar de ergotherapeut, maar u kunt ook zonder verwijzing terecht; dit noemen we ‘directe toegankelijkheid’. U heeft recht op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar vanuit het basispakket van uw ziektekostenverzekeraar (behoudens het verplichte eigen risico). Ook uw mantelzorger kan vanuit het basispakket gebruik maken van ergotherapie. Afhankelijk van uw aanvullende polis heeft u recht op meer uren.

 

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over ergotherapie? Neem dan contact met ons op.
T: 088 55 99 100 
E: behandelsecretariaatafspraken@zorgcirkel.nl

Quotes

'De ergotherapeut heeft mij geholpen een manier te vinden zodat ik weer zelf kan douchen. Hierdoor is niet alleen mijn zelfstandigheid gegroeid, maar ook mijn zelfvertrouwen!'

'Doordat ik mijn arm niet goed kon gebruiken, deed ik heel lang over aan- en uitkleden. Dat maakte me vaak driftig. Samen met de ergotherapeut heb ik veel geoefend. Ook kreeg ik een video met arm- en handoefeningen. Het is hard werken, maar ik ga langzaam vooruit. Met aanvullende hulp van mijn fysiotherapeut kan ik nu al veel meer dan eerst.'

Ik heb een vraag

Hoe kunnen wij u helpen?
Onderwerp is verplicht!
Onderwerp is verplicht!
Vraag is verplicht!
Hoe kunnen wij u bereiken?
Voornaam is verplicht!
Achternaam is verplicht!
Telefoonnummer is verplicht!
Geldig e-mailadres is verplicht!