We kunnen dementie nog niet voorkomen. Wel komen er steeds meer aanwijzingen dat we het dementieproces kunnen uitstellen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan afvallen, verlaging van de bloeddruk, stoppen met roken en meer bewegen. Het is nog onduidelijk of bijvoorbeeld voeding of geheugenoefeningen (cognitieve stimulatie) de kans op dementie verkleint.
Bekijk hier de meest recente wachtlijst casemanagement dementie oktober 2021.
Lees hier meer over hulp bij dementie.
De casemanager
De casemanager regelt en coördineert zorg, herkent of voorkomt overbelasting van de mantelzorg en biedt emotionele ondersteuning bij leven met dementie. Het casemanagement biedt gecoördineerde begeleiding en ondersteuning door een vaste professional, die deel uitmaakt van een lokaal samenwerkingsverband.
De begeleiding is gericht op thuiswonende mensen met dementie en hun naasten en begint bij een zorgvraag, gerelateerd aan dementie of een vermoeden daarvan.
Wij stemmen de begeleiding af op de cliënt, afhankelijk van het stadium van de dementie, de individuele situatie en de feitelijke (on-)mogelijkheden.
U leest er alles over in de folder casemanagement.
Geheugenpoli
Bij het vermoeden van geheugenproblemen kan de casemanager een cliënt doorverwijzen naar de geheugenpoli van De Zorgcirkel. De cliënt wordt onderzocht door een specialist ouderengeneeskunde en een neuropsycholoog, vaak in combinatie met laboratoriumonderzoek.
Na de onderzoeken vindt ten behoeve van de diagnose een multidisciplinair overleg plaats, waarbij wij het behandelplan vastleggen en eventueel een plaatsingsadvies geven.
De casemanager geeft, eventueel in samenwerking met de psycholoog en/of specialist ouderengeneeskunde, de uitslag van het onderzoek aan de cliënt en zijn of haar omgeving, waarna de begeleiding/behandeling wordt gestart of in overleg met u wordt doorverwezen. Wij sturen u altijd een verslag.
Zorgcirkel revalideren en behandelen
T: 088 55 99 777
E: cmdementie@zorgcirkel.com
Wet zorg en dwang
Sinds 1 januari 2020 is de nieuwe Wet zorg en dwang (Wzd) ingegaan. Deze wet geldt o.a. voor mensen met een psychogeriatrische aandoening, zoals dementie. De Wzd vervangt de oude Wet Bopz (Wet bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen). De kern van de nieuwe Wet zorg en dwang is geen onvrijwillige zorg inzetten, tenzij het niet anders kan. Wilt u hier meer over weten? Ga dan naar de folder Wet zorg en dwang voor vertegenwoordigers.
Iedere cliënt en zijn of haar vertegenwoordiger die te maken heeft met de Wet zorg en dwang, heeft recht op bijstand door een onafhankelijke cliëntvertrouwenspersoon. Patricia Krijgsman en Janine Doeswijk zijn aangewezen als cliëntvertrouwenspersonen voor cliënten van De Zorgcirkel. U kunt hen benaderen voor overleg of advies.
Patricia Krijgsman: tel. 06-40 98 58 51, p.krijgsman@zorgstem.nl
Janine Doeswijk: tel. 06-36 04 75 19, j.doeswijk@zorgstem.nl