Mantelzorgondersteuning

Iemand is niet van het ene op het andere moment mantelzorger en grote kans dat u dit zelf ook niet zo noemt. Vaak worden zorgen voor iemand dicht bij als iets gezien wordt. Terwijl afhankelijk worden van mantelzorg ervaren kan worden. 

Mantelzorg brengt veranderingen mee voor u beiden en anderen om u heen in het dagelijks leven en relaties. Voor mensen met mantelzorgtaken en de naasten die afhankelijk zijn van zijn, is het de kunst om op het juiste moment advies of hulp te vragen. Gun uzelf de tijd om te onderzoeken welke ondersteuning in het verleden bij uw mantelzorgsituatie of maak gebruik van de mogelijkheden om zelfs een gezonde pauze van elkaar en de mantelzorg te nemen.

Heeft u mantelzorgondersteuning nodig, neem contact op met Klantenservice van De Zorgcirkel.   

Waarom mantelzorgondersteuning?

Marjoleine van den Broek – een gezin en een drukke baan – rolde in het mantelzorgen toen haar vader, moeder en zuster niet meer voor zichzelf konden zorgen. Ze dacht een half jaar nodig te hebben om de zorg te regelen, maar dat bleek een illusie. Het was niet alleen de zorg die zwaar viel, maar ook de juiste weg zien te vinden in de doolhof aan regelgeving en instanties die bij de zorg betrokken zijn. Wat zij miste, was een mogelijkheid om de mantelzorg even uit handen te geven voor een time out om de energie weer op de laden. Het idee voor het Buitenhuis groeide langzaam maar zeker uit tot een plan dat uiteindelijk is uitgevoerd dankzij een intensieve samenwerking met de zeven gemeenten uit Zaanstreek Waterland, de Zorgcirkel, het Zilveren Kruis en het Zorgkantoor.  

Respijtzorg 

Respijt betekent een korte pauze nemen.  Een pauze nemen is voor mensen die afhankelijk zijn van mantelzorg net zo belangrijk als voor wie mantelzorgtaken heeft. Dit kan op meerdere manieren.  Bij De Zorgcirkel bent u van harte welkom in het Respijthuis Alkmaar en Het Buitenhuis in Wijdewormer.  Hier worden mantelzorgtaken overgenomen, dus u kunt met een gerust hart ontspannen of juist iets ondernemen.  Leest u de ervaring van Anton over de keuze om naar Het Buitenhuis te gaan en bekijk welk respijthuis bij uw situatie past

Kenniscentrum mantelzorg

Respijthuis Alkmaar was in 2020 het eerste respijthuis van Nederland! Inmiddels is het ook kenniscentrum op het gebied van respijtzorg en sinds 2020 onderdeel van De Zorgcirkel. Het startte als particulier initiatief van twee verpleegkundigen die door hun werk veel in aanraking kwamen met mantelzorg. Ze constateerden dat (dreigende) overbelasting van mantelzorgers een groot probleem vormde en kwamen zelf met het idee om een respijthuis op te richten. Op 26 augustus 2010 opende zij haar deuren. 

Digitale hulpmiddelen mantelzorg

Inmiddels hebben we al veel ervaring met digitale hulpmiddelen die thuis wonen en leven makkelijk en veilig maken en die uw onafhankelijkheid versterken. Deze middelen ondersteunen ook bij mantelzorg. Zorgrobot Tessa en de speciale tablet Compaan bijvoorbeeld helpen herinneren en controleren. De sociale kant van de digitale middelen is heel waardevol. Naasten blijken vaak meer betrokken en op de hoogte, waarmee mantelzorg gedeeld kan worden.   

Thuis wil ik het zo goed mogelijk doen om mijn vrouw niet te belasten. Hier kan ik rustig mezelf zijn. Dat thuisgevoel is gewoon heel erg prettig. Ik leef er elke maand naartoe.
Gast respijthuis Alkmaar

Ervaringsverhaal Anton en Marjan

Sinds zijn herseninfarct twee jaar geleden en beginnende dementie, heeft Anton (67 jaar) door de dag heen ondersteuning nodig. Zijn vrouw Marjan is zijn steun en toeverlaat. Anton: “Marjan is inmiddels zo wat een volleerd zorgmedewerker, maar noem haar geen mantelzorger hoor”, grapt Anton, “wat zij normaal vindt, vind ik bijzonder.” Anton en Marjan zijn heel blij dat zij nog samen thuis kunnen wonen, maar ze hebben weinig eigen tijd meer. Ze realiseren zich beiden dat het belangrijk is er precies op tijd even uit te gaan. Wat dit moment is, is heel persoonlijk. Voor Marjan en Anton is het moment nu.

"Vanaf vorig jaar ga ik af en toe naar Wijderwormer. Ik noem het ons buitenhuis”, gaat Anton verder: “Klinkt wel goed hè? Het is een mooie boerderij waar logeerzorg en dagactiviteiten worden georganiseerd.” Lees hier door. 

Buitenhuis_Wijdewormer (9).jpg
Als ongemerkt alle aandacht naar degene gaat die mantelzorg ontvangt, dan is het zo belangrijk om de mantelzorger te vragen: "En hoe gaat het nu met jou?”
Mantelzorgondersteuner van De Zorgcirkel
Ik heb een vraag

Hoe kunnen wij u helpen?
Onderwerp is verplicht!
Onderwerp is verplicht!
Vraag is verplicht!
Hoe kunnen wij u bereiken?
Voornaam is verplicht!
Achternaam is verplicht!
Telefoonnummer is verplicht!
Geldig e-mailadres is verplicht!

Deel deze pagina