CURA Ambassadeurs

18 maart 2022

14 maart '22 ontvingen zes Zorgcirkel-medewerkers uit de regio Purmerend het certificaat CURA Ambassadeur. CURA is een laagdrempelige methode om moreel lastige situaties te bespreken en hier mee om te gaan. Het gaat om situaties waarin het niet gelijk duidelijk is wat nu het juiste is om te doen. Of waarin een zorgprofessional sterk het gevoel hebt dat de keuzes die rond de cliënt gemaakt worden, niet tot goede (palliatieve) zorg leiden.  

"Geef ruimte om stil te staan en perspectieven te verkennen voor palliatieve zorg" - projectleider Kirsten Timmer over Cura.

  • Concentratie – een beschrijving van de feiten en vaststelling van de morele vraag.
  • Uitstellen – welke emoties, oordelen en meningen roept deze casus op?
  • Reflecteren – wat is belangrijk in deze casus voor de betrokkenen?
  • Actie – formulering van actiepunten op basis van het belangrijkste belang in deze casus

De collega's zijn nu officieel getrainde gespreksleiders die zorgprofessionals ondersteunen bij moreel ingewikkelde situaties die in de praktijk voorkomen; situaties waarin zorg botst met waarden en normen. De CURA ambassadeurs nodigen zorgprofessionals van verschillende disciplines uit om moreel ingewikkelde situaties te bespreken. Bijvoorbeeld als een dochter niet wil dat haar moeder weet dat zij (de moeder) binnenkort komt te overlijden. Of als iemand vanuit (geloofs)overtuiging geen pijnbestrijding wil. 

We zijn gestart in de regio Purmerend, bij locaties Zuidland en Novawhere en gaan nu door om CURA binnen De Zorgcirkel uitbreiden en versterken.

De nieuwe gespreksleiders ontvingen hun certificaat uit handen van CURA trainster Malene van Schaik, in het bijzijn van regiomanager Wilma Wisse, zorgmanager Mirjam van Belsen en manager behandelaren Yvonne Spit. Ook was Jente Bosma aanwezig namens ZONH en Netwerk Palliatieve Zorg die de subsidie voor CURA beheert. Samen met hen en andere collega’s hieven de nieuwe CURA gespreksleiders het glas op de afronding van de CURA training en op de verdere implementatie van CURA in de regio Purmerend.

Staand op foto v.l.n.r. Trainer en ambassadeurs: Malene van Schaik (trainer), Gerrit Riemer (geestelijk verzorger Novawhere, chronische beademingsunit, GRZ), Danielle Twigt (zorgcoördinator somatiek Novawhere), Tineke Beekmans (zorgcoördinator somatiek Novawhere), Kirsten Timmer (geestelijk verzorger Molentocht, Zuidland, Novawhere)

Voorste rij: Hans Laro (psycholoog Novawhere, Zuidland, Molentocht), Caroline Houben (geestelijk verzorger Novawhere, De Viervorst, Jaap van Praag).

© Foto: Edith Nijland

CURA ambassadeurs geslaagd.jpg (1)

CURA is een initiatief van het Amsterdam UMC en een van de methodes voor moreel beraad, naast o.a. de Dilemma Methode. Bij De Zorgcirkel zijn ook collega's die hierin getraind zijn. CURA is in eerste instantie ontwikkeld voor de palliatieve zorg, maar is ook inzetbaar voor andere complexe situaties. 

cura-logo.png
Ik heb een vraag

Hoe kunnen wij u helpen?
Onderwerp is verplicht!
Onderwerp is verplicht!
Vraag is verplicht!
Hoe kunnen wij u bereiken?
Voornaam is verplicht!
Achternaam is verplicht!
Telefoonnummer is verplicht!
Geldig e-mailadres is verplicht!