Ondertekening Broeckgouw

“Nieuw wonen met zorg” in wijk Broeckgouw

25 juni 2018
Op 20 juni ondertekenden De Zorgcirkel samen met bestuurders van gemeente Edam-Volendam, woningcorporaties Wooncompagnie en De Vooruitgang de samenwerkingsovereenkomst die in 2020 moet leiden tot de realisatie van 40 tweekamerappartementen Beschermd Wonen, 60 driekamerappartementen Wonen met een Plus en een wijk-ontmoetingsruimte in de gemeente Edam-Volendam.

Innovatief woonzorgconcept
Partijen hebben gekozen voor een innovatief woonzorgconcept en -ontwerp van Fame, waarbij financieel scheiden van wonen en zorg kan worden doorgevoerd. Zo gewoon mogelijk wonen is uitgangspunt en zorg is beschikbaar als het nodig is. De woonvorm wordt daarmee minder kwetsbaar voor wijzigingen in landelijk beleid voor langdurige zorg. Met de bouw van deze ruim 100 appartementen komen partijen tegemoet aan de groeiende behoefte in Edam-Volendam aan geschikte huisvesting voor ouderen met een forse zorgbehoefte.

Voor wie bestemd?
De 40 appartementen Beschermd Wonen zijn bestemd o.a. voor alleenstaande ouderen met dementie of een andere zware zorgvraag. Zij krijgen de beschikking over een ruim tweekamerappartement en een gemeenschappelijke buurtkamer per etage. Zorg en begeleiding is hier 24/7 aanwezig. Zorgcirkel draagt kandidaten voor op basis van hun zorgindicatie ZZP 4 of hoger of meer dan 10 uur zorg per week), de corporaties verhuren de appartementen rechtstreeks aan de bewoners (scheiden wonen en zorg).

De appartementen Wonen met een Plus zijn o.a. bestemd voor oudere paren waarvan een van de partners een (zware) zorgvraag kan hebben. Zodoende worden stellen niet gescheiden, ook als een van hen zware zorg nodig heeft. Eenzaamheid wordt bestreden doordat elke etage beschikt over een mooie ontmoetingsmogelijkheid.

'Door dit woonzorgconcept kunnen alleenstaande ouderen en ook echtparen het leven blijven leven in hun eigen vertrouwde omgeving. Een prachtige ontwikkeling waarbij De Zorgcirkel toekomstige bewoners professionele (zware) zorg en ondersteuning thuis kan bieden.' aldus Monique Cremers, lid raad van bestuur De Zorgcirkel.

Reuring, verbinding en in wijk-ontmoetingsruimte
In het complex wordt 150m2 vrijgespeeld voor een gezellige wijk-ontmoetingsruimte. De gemeente zoekt naar een sociale onderneming die hier zelfstandig activiteiten gaat organiseren die reuring en ontmoeting opleveren en mensen in de wijk met elkaar verbindt.

Sociale huur
Alle appartementen vallen onder de sociale huur met een beginhuur van €597,- per maand (prijspeil 2018) en zijn bestemd voor mensen die als woningzoekenden zijn ingeschreven bij de corporaties.

Planning
De plannen worden nu verder uitgewerkt zodat de woningcorporaties snel kunnen gaan aanbesteden. Over vijf maanden moet de aanbesteding rond zijn. Start bouw is voorzien voor half 2019 en oplevering van het gehele complex zal volgens planning eind 2020 plaatsvinden.

 

Ik heb een vraag

Hoe kunnen wij u helpen?
Onderwerp is verplicht!
Onderwerp is verplicht!
Vraag is verplicht!
Hoe kunnen wij u bereiken?
Voornaam is verplicht!
Achternaam is verplicht!
Telefoonnummer is verplicht!
Geldig e-mailadres is verplicht!